Materija predstavljena na suptilniji način
ENERGETIKA
HRANE
DRUGA
STRANA MEDALJE
Nadaleko je čuvena izreka: ono smo što jedemo. Na gotovo svim jezicima sveta, ljudi su prevodili ove reči. Prvi put ih je izustio jedan Nemac, na čijem jeziku i imaju najviše smisla. Man ist was Man isst. Vidite, samo je u pitanju jedno slovo, a mnogo je istine u njegovom značenju. Doslovno prevedeno, to bi zvučilo ovako: čovek jeste ono što jede. Kako živimo u svetu, gde je materija potpuno potisnula energiju iz vidokruga ljudskog interesovanja, tako se ova igra reči tumači isključivo na sledeći način: ljudsko biće je izgrađeno od nekih čestica. Od toga kakve čestice bude unosio u sebe, zavisi kakav će biti njegov dalji razvoj. U osnovi jeste tako, ali ovo nije jedina istina...
Osim
materijalnih čestica (vitamina, minerala, ugljenih hidrata, proteina,
masnoća...), izvesna hrana ima određenu vrstu energije, koju prenosi na nas.
Onda kada u sebe unesemo šargarepu, nismo bogatiji samo za nekoliko miligrama
vitamina već i za određenu vrstu energije, svojstvene baš toj namirnici. Pazite
sada... koliko u šargarepi ima vitamina A a koliko C, možemo i te kako da
izmerimo, ali problem nastaje onda kada postavimo pitanje koliko nam koje
energije daje šargarepa. Pošto ne možemo precizno da izmerimo energiju, sva
istraživanja su se okrenula merenju materije u namirnicama. To što zanemarujemo
energiju hrane ne znači da ona ne postoji.
Činjenica je da
će nas po vrelom letnjem danu čaša limunade ili parče lubenice rashladiti. Isto
tako će nas dobro posoljena kajgana ugrejati i omogućiti nam da, neuporedivo
lakše, podnesemo tu hladnu zimu. Znate i sami da postoje trenuci u kojima bi
vas samo specifična hrana opustila, a nešto drugo bi vas učinilo još napetijim.
„I need a drink“ (Treba mi piće) nije samo česta rečenica koja se provlači
holivudskim filmovima i serijama, već i veliko priznanje da hrana ima svoju
posebnu energiju i da je mi možemo iskoristiti kako bismo doveli sebe u
ravnotežu.
Pomoću hrane
možemo da popravimo svoje raspolženje (ili da ga pokvarimo), podstaknemo
drugačije razmišljanje i promenimo pogled na ljude i događaje oko nas. Što duže
i u većoj količini unosimo namirnice sa sličnom energijom, to će njihov efekat
biti jači i dugoročniji. Kako sam već naveo, ne možemo precizno izmeriti koliko
je koja vrsta energije zastupljena u pojedinoj hrani, ali možemo identifikovati
koja vrsta energije dominira.
HRANA MOŽE PROIZVESTI SLEDEĆE
OBLIKE ENERGIJE
1.
Opušta nas ili nas čini napetim
2.
Ubrzava naš ritam ili ga usporava
3.
Daje stabilnu i konstantnu energiju ili
nestabilnu energiju
4.
Vlaži organizam ili isušuje
5.
Zagreva telo ili ga rashlađuje
KAKO ODREDITI ENERGIJU HRANE
JEDAN. Osnovna jeste SAMA NAMIRNICA,
odnosno njena materijalna postava, jer su materija i energija veoma usko povezane.
Prirodo tvrde namirnice proizvode jaku energiju koja se koncentriše u
unutrašnjosti tela, dok mekša hrana šalje energiju ka periferiji. Što manje
vode sadrži, to je hranu teže svariti i ona više vremena provede u sistemu za
varenje, pa je energija koju nam daruje stabilnija. To je jedan od razloga zbog
čega se često može naići na savet da nervozni i psihički labilni ljudi ne treba
da unose previše tečne hrane!
DVA. Potom valja obratiti pažnju na
SMER RASTA, jer on ukazuje gde će biti poslata energija kada unesemo hranu. Na
primer, ukoliko unesemo koren šargarepe (koji raste na dole), energija će se
skoncentrisati u donjem delu tela, tačnije u reproduktivnim organima i tankom i
debelom crevu. Na drugoj strani, možemo uneti peršun i time poslati našu energiju
u pluća (jer peršun raste na gore). Ukoliko se opredelimo za hranu koja raste
vodoravno (bundeva, krastavac, koren lotosa, lubenica, dinja) poslaćemo
energiju u centralni deo i ojačati slezinu, pankreas i jetru. Nije loše povesti
računa da ne ostavimo pojedini deo tela bez dovoljno energije. To se može
desiti neuravnoteženom ishranom. Na primer upotrebom peciva za većinu obroka
ili konzumiranjem isključivo salata, voća i sokova.
TRI. Treći faktor, koji određuje
energiju namirnice jeste BRZINA njenog RASTA. Ono što raste brzo ubrzava nas i
čini sposobnim da radimo više stvari istovremeno. Hrana koja raste sporo čini
nas stabilnim, smirenim i strpljivim, ali ujedno i – sporim.
ČETIRI. Četvrta stavka na ovoj listi je
MESTO U CIKLUSU RASTA. Seme (poput žitarica, pasulja, suncokreta, susama,
golice, lana...) sadrži energiju neophodnu za rast i razvoj. Upotreba semenja
igra značajnu ulogu u pravilnom razvoju, podmlađivanju i regeneraciji. Mlade
biljke i životinje jačaju organizam (mlad luk, teletina...). Razvijeni/stari
organizmi u sebi nose energiju hrane koja se izborila za opstanak. Energija,
koja je pomogla da se opstane u surovim uslovima, u nama budi mentalitet ,,bori
se ili beži“, jača instinkte i podstiče zrelo razmišljanje.
PET. Peti pokazatelj energije jeste
MESTO U EVOLUCIJI. Primitivna hrana, poput turšije, algi, riba, morskih
plodova, puževa, sireva... jača naše osnovne nagone: želja za razmnožavanjem i
opstankom. Ovo ima posebnog značaja za ljude koji su depresivni, neraspoloženi
i bezvoljni. Na drugoj strani, moderne vrste (voće, žitarice, sisari) stimulišu
naše uzvišene nagone poput ljubavi, mašte, racionalnog razmišljanja...
ŠEST. Šesti energetski kalup
predstavlja SREDINA U KOJOJ HRANA RASTE. Ona može biti divlja ili pitoma
(odnosno prirodna ili veštačka). Namirnice koje su morale da se bore za svoj
opstanak (sa korovom, klimatskim promenama, štetočinama...) čine naš um i psihu
žilavim i spremnim na sve poteškoće i prepreke. Vrste koje su čuvane pod
„staklenim zvonom“ (ili češće
plastičnim) naš um čine krhkijim i ranjivijim. To može biti jedan od razloga
zbog čega je naš odgovor na stres poslednjih desetina godina dramatično
pogoršan.
SEDAM. Sedma odrednica energije jeste
KLIMA U KOJOJ NAMIRNICA RASTE I OPSTAJE. Priroda je prilično dobro regulisala
sledeći fenomen: kada je toplo na raspolaganju su nam namirnice koje će nas
rashladiti, a kada je hladno većina namirnica koja nam je prirodno dostupno će
nas zagrejati.
Hrana
koja zagreva
jaja • meso • hleb,pita,keks,pecivo • masnoće • uljarice • heljda,ovas
i kinoa • sve mahunarice osim mungo pasulja • korenasto povrće • tvrdi slani
sir • buter
Hrana
koja rashlađuje
voće • povrće • mungo pasulj • sojini
proizvodi • žitarice (osim gore navedenih) • alge • blage
trave • klice • jogurt • ječmena/pšenična trava •
OSAM. Osmi faktor koji određuje
energiju je NAČIN PRIPREME HRANE. Ovo je veoma moćno sredstvo za promenu i
prilagođavanje energije koju hrana u sebi poseduje. Kuvanje na pari pomera
energiju na gore, dugo kuvanje i pečenje spuštaju energiju unutra. Prženje
dodaje masnoću hrani i čini da nas ona zagreva, dok turšija i bilo koje
kišeljenje dovodi do rashlađivanja organizma. Kuvanje u ekspres loncu budi
energiju duboko u organizmu i dovodi do osećaja satisfakcije.
HRANA KOJA ĆE NAS OPUSTITI
Na žalost, nema
čarobne liste namirnica koje će nas u svakom času opustiti. Pravilo, međutim,
postoji: OPUŠTA NAS HRANA KOJA NAM DAJE ONU VRSTU ENERGIJE KAKVA NAM JE U DATOM
TRENUTKU POTREBNA.
U praksi bi to
izgledalo ovako: hladno nam je - opustiće nas hrana koja zagreva (pogledaj
listu); hiperaktivni smo – opustiće nas namirnice koje sporo rastu (na primer
pahuljice od ovsa), ukoliko smo ceo dan jeli voće i povrće prijatno ćemo se
osećati, kada za večeru pojedemo „jaču“ hranu (meso, jaje...). Ukoliko smo
previše jang, tada će nas opustiti jin i obrnuto.
Inače jin i
jang energije su dugačka ali posebno zanimljiva i svakako kontradiktorna tema o kojoj će biti više reči
u nekim narednim člancima.
Ivan
Vukić
Нема коментара:
Постави коментар