уторак, 11. јун 2013.

KANDIDA (članak)


Škola zdravih navika: Kandida

DA SE NISTE SLUČAJNO KANDIDOVALI?!



Procenjuje se da ogroman broj ljudi u civilizovanim zemljama pati od oboljenja opšte poznatim pod nazivom KANDIDA. Statistike navode neverovatne podatke: 8 od 10! Da nevolja bude kompletna, samo je mali procenat onih kojima je dijagnostifikovana, dok je ostali nose u sebi a da to ne znaju. Ova bolest, ako bismo mogli tako da je nazovemo, odgovorna je za mnogo malih i velikih muka koje ispunjavaju život savremenih ljudi. Kao što je već rečeno: MNOGI NI NE SLUTE DA U SEBI NOSE - KANDIDU!


ŠTA JE TO KANDIDA

Kandida je gljivica koja živi na ljudskoj koži, u ustima, na sluzokoži polnih organa i u crevima... Zapravo, postoji više od 150 vrsti različitih gljivica koje se zbog određenih sličnosti zajednički nazivaju kandida. Ove gljivice žive zajedno sa nama, i u normalnim okolnostima ne prave probleme. Međutim, u pojedinim trenucima (ukoliko naš imuni sistem nije dovoljno jak da ih zaustavi)  one počinju da se razmnožavaju brzo, nekontrolisano i agresivno. Gljivice bujaju u našem telu i izazivaju različite probleme. One uzimaju hranu koja nam je potrebna i stvaraju otrovne materije. Simptomi su različiti i često se ne prepoznaju kao posledica kandide. Kandidiaza (nekontrolisano umnožavanje kandide) može da se dogodi na najrazličitijim mestima u organizmu. Međutim, gde god i kako god se ona manifestovala to znači da je verovatno ima u višku u čitavom telu. Zato nije delotvorno samo zamazati inficirano mesto već sveobuhvatno preći na rešavanje problema jer, rekoh već - ona je svugde i neće nestati sama od sebe!


SIMPTOMI KANDIDE

Osim što se može manifestovati kao lokalna gljivična infekcija, kandida utiče na proces varenja, disanje, težinu, kožu, nervni sistem... tako da postoji grupa različitih simptoma kojima glavni uzrok može biti upravo prekomeran rast gljivica. Zapamtite, moguće je da imate kandidu iako se ona nije manifestovala kao gljivična infekcija. Evo nekih simptoma koji će vam pomoći da razotkrijete svog neprijatelja:

Alergije, akne, ekcem, hipoglikemija, hormonalna neravnoteža, problemi sa menstruacijom,  proliv/zatvor, gojaznost/preterana mršavost, mentalna konfuzija, uznemirenost, depresija, paranoja, velika želja za slatkišima, infekcije urinarnog trakta, problemi sa sinusima, sluz u nosu ili grlu, česta promena raspoloženja, bol u kostima, osetljivost na dim cigarete/parfeme/hemikalije, beo jezik (tj. jezik prekriven belim omotačem), suv kašalj, glavobolja, psorijaza, česte infekcije, gasovi (što veći smrad - veća koncentracija gljivica), nadutost, neprijatnost u donjem delu stomaka, mučnina, impotencija.


KAKO TRETIRATI KANDIDU

Ideja je krajnje jednostavna... Prvo stvoriti uslove u kojima ona ne može da se razvije. Zatim joj ne davati hranu - tj. izgladniti je i pustiti njene neprijatelje da je unište. Da biste to mogli uspešno da postignete nužno je da učinite sledeće:

1. NEMA ŠEĆERA. Kao što je biljkama potrebno da imaju sunčevu svetlost da ne bi uvenule, tako je i kandidi neophodan šećer. Bilo koja vrsta šećera je dobrodošla ovim neželjenim stanovnicima našeg organizma. Beli, smeđi, med, malteks, fruktoza, aspartam, čak i šećer u vidu voća! Da, da, iako je voće označeno kao zdrava hrana, dok ste na čišćenju od kandide treba ga izbaciti jer za gljivice nije bitno odakle potiču molekuli šećera. Isto tako, hrana bogata skrobom (pšenica, raž, pirinač, ovas, ječam, krompir) nisu preporučljivi za period izgladnjivanja kandide, jer je direktno hrane i doprinose njenom rastu!

2. OPREZNO SA HRANOM KOJA IZAZIVA SLUZ. Mleko, mlečni proizvodi, proizvodi od brašna i masnoće izazivaju sluz u crevnom traktu. Sluz stvara atmosferu bez vazduha i jako prija kandidi... Pa ako želite da je negujete i razvijate, sada znate kako.

3. MINIMALNO LEKOVA. Lekovi uništavaju crevnu floru i time omogućavaju gljivicama da se nekontrolisano razmnožavaju. Nemojte da budete lake ruke i posežete za aspirinima svaki put kada vas boli glava. Setite se: glavobolja je jedan od simptoma! Ukoliko vam je lekar prepisao lekove budite svesni da morate da uzimate veće doze probiotika kako biste ponovo uspostavili ravnotežu u organizmu.

4. IZBEGAVAJTE KVASAC I PEČURKE. Daleki rodjaci kandide... A kako narod kaže: "ko će kome, ako neće svoj svome". Nije dobro unositi kvasac i pečurke jer i oni teže da stvore u crevima uslove koji odgovaraju svim gljivama - to svakako ne želite.

5. APSTINIRAJTE ALKOHOL. I alkohol je u uskoj vezi sa šećerom. No, ono što verovatno ne znate: što više gljivica imate to veći procenat alkohola proizvodite u sebi. Odlično ste pročitali. Setite se da kandida reaguje sa šećerom, njime se hrani i izaziva njegovu fermentaciju. Proces fermentacije (previranja šećera) je gotovo identičan kada se desi u nekom buretu punom šljiva ili u vašim crevima. Proizvod ovoga je konstantna velika količina alkohola u telu (kao kod alkoholičara), što jako mnogo opterećuje jetru. Stoga poštedite je dok se ne oporavite!

6. FERMENTISANI PROIZVODI SU ZA IZBEGAVANJE. Bilo da se radi o tradicionalnoj turšiji, kiselom kupusu, ili miso pasti, soja sosu, umeboši šljivama i slično, važno je izbegavati sve što je fermentisalo dok smo u fazi čišćenja. Doduše, u  nekim slučajevima kiseo kupus i miso pasta mogu biti tolerisani.

7. PIJTE PROBIOTIKE. Oni će direktno smanjiti količinu gljivica, jer prijateljske bakterije ne dozvoljavaju gljivicama da se razmnožavaju. Da bi imalo efekta, važno je uneti velike količine ovih bakterija i bez prekida više desetina dana. Morate biti uporni i strpljivo čekati da se odnos u crevima popravi u vašu korist.

8. JEDITE KLICE. Osobe koje imaju kandidu pate od nedostatka hranljivih sastojaka, bez obzira da li su gojazni ili ne (gojaznost je jedan od znakova neuhranjenosti). Klice sadrže mnogo nama prekopotrebnih vitamina i minerala. Pšenične klice nisu bogate ugljenim hidratima, ne izazivaju sluz jer se procesom klijanja lecitini razbijaju i transformišu u druge korisne sastojke. Zato je preporučljivo da u periodu čišćenja od kandide vaša dijeta sadrži preko 20% klica (pšeničnih, raženih, lucerkinih...)

9. BELI LUK UZ SVAKI OBROK. Ovo je najbolji prirodni antifungicid. Veoma je efikasan u smanjivanju kolonija kandide. Samo redovno korišćenje (uz svaki obrok) će omogućiti da je postepeno potisnete.

10. JOGURT. Vodite računa da bude bez šećera i dodataka. Poznato je da ovaj napitak  pomaže da se u crevima uspostavi kolonija prijateljskih bakterija, koje (setimo se) uništavaju gljivice.

11. ŠTO VIŠE VLAKANA. Čak 30 grama se savetuje kao standard. Vlakna čiste crevni trakt, uklanjaju sluz i stvaraju manje mogućnosti da dođe do fermentacije i truljenja. Zeleno lisnato povrće i lanene semenke su glavni čistači vaših creva od kandide. Neka zeleno povrće čini 40-50% vaše ishrane.

12. MESO JE DISKUTABILNO. Gljivice se ne hrane mesom, već šećerima. Međutim problem mesa i jaja leži u antibioticima i steroidima koji su ubrizgani u životinje. Ovi uništavaju naše prijateljski raspoložene bakterije i dovode do rasta kandide. Stoga valja biti oprezan - više ribe i ekološkog mesa (jaretina), manje teletine i piletine, a nikako svinjetine!

13. ŽITARICE. Jesti ih sporadično, u malim količinama, a isključivo proso, kinou, štir ili heljdu. Pirinač, ječam, kukuruz, pšenicu i raž valja izbegavati.

14. ULJE OD ORIGANA. Pored belog luka je najmoćniji uništitelj gljivica. Uvrstiti ga u svoju ishranu ako vam je dostupno.

15. SPOLJNA NEGA. Što manje odeće, što više sunca. Kupka u jabukovom sirćetu (1-2 šolje) pola sata, mazanje jogurtom ili belim lukom na inficirana mesta pomaže da pobedite kandidu.


VAŽNO UPOZORENJE

Iako su rezultati vidljivi već nakon nekoliko dana, pravo osetno poboljšanje nastupa 1-2 meseca od početka tretmana. No, to nikako ne znači da je kandida nestala. Ona se u periodu od dva meseca tretmana samo redukovala i jako je važno ne prestajati tada već nastaviti još tri meseca. Naravno striktnost dijete opada vremenom, kao i količine suplemenata.



Ivan Vukić

Нема коментара:

Постави коментар